[:en]MOU Signing of Industrial Vocational Education Program SMK Krian 1[:id]MOU Program Pendidikan Vokasi Industri SMK Krian 1[:]

[:en]

In this Monday, February 28, 2017, located in PT. Dwi Prima Sentosa, on Mojosari street, Mojokerto, East Java, had been held an official announcement of national program which named Industrial Vocational Education Program. The program was a part of Ministry of Industry’s programs.

Vocational Education was a government’s commitment to escalate the competences of Indonesia Human Resources in compatible with the Industrial realm needs nowadays. With skilled human resources, it was expected the productivity of domestic industry would soar as well stimulate national competitiveness in a global world.

Industrial Vocational Education Program which was a breakthrough of Indonesia government to build synergy between Industry and Vocational School. The program is in line with Presidential Instruction No.9 year 2016, concerning on the revitalization of vocational school in order to Improving Quality and Competitiveness of Indonesia Human Resources. In the instruction, task of Ministry of Industry, as follow to facilitate internship program in industry.

Industrial Vocational Education Program was able to create link and match between Industry and vocational school, it was also marked by cooperation signing in the form of MOU and ministration such as tools to support the instructional process that was given for the selected vocational school in East Java, and one of them is SMK Krian 1. In this case, SMK Krian 1 cooperated with one of the major industries in Indonesia which was PT. Garuda Food. The ministrations were laptop and laboratory equipment which were handed over symbolically by PT. Garuda Food to The Principle of SMK Krian 1 and witnessed by Vice President of Indonesia, Minister of Industry, Minister of Education, East Java Governor and other officials.

By the participation of SMK Krian 1 on government’s program, it would increase the students’ repertoire and opportunity to set up their future, especially in terms of work opportunities. In addition, the ministrations were handed by industries were expected could facilitate students in SMK Krian 1 in further instructional process in exploring knowledge.

[:id]

Hari ini, Senin 28 Februari 2017. Bertempat di PT. Dwi Prima Sentosa, jalan raya Mojosari Gempol, Kabupaten Mojokerto Jawa Timur, telah diadakan acara peresmian program nasional yang bernama Program Pendidikan Vokasi Industri. Program tersebut merupakan program dari kementrian perindustrian. Pendidikan vokasi ini sebagai salah satu bentuk komitmen pemerintah meningkatkan kompetensi sumber daya manusia (SDM) Indonesia sesuai kebutuhan dunia industri saat ini. Dengan SDM yang terampil diharapkan produktivitas industri dalam negeri akan meroket sekaligus memacu daya saing nasional di dunia global.  Program pendidikan vokasi industri yang merupakan terobosan pemerintah untuk membangun sinergitas antara industri dengan SMK. program vokasi ini  sejalan dengan Instruksi Presiden Nomor 9 tahun 2016 tentang Revitalisasi Sekolah Menengah Kejuruan (SMK) dalam rangka Peningkatan Kualitas dan Daya Saing SDM Indonesia. Dalam Inpres tersebut, tugas Kemenperin, antara lain memfasilitasi program praktek kerja lapangan dan pemagangan industri.

Program pendidikan vokasi industri yang dapat menciptakan link and match Industri dan SMK ini, juga ditandai dengan adanya penandatanganan kerjasama berupa Master of Understanding (MOU) dan pemberian bantuan berupa alat pendukung praktik untuk sekolah SMK di Jawa Timur yang telah dipilih. Salah satunya adalah SMK Krian 1, dalam hal tersebut SMK Krian 1 bekerjasama dengan salah satu industri besar di Indonesia, yaitu PT. Garuda Food. Penyerahan bantuan laptop dan peralatan laboratorium diserahkan secara simbolik oleh PT. Garuda Food kepada Ibu Kepala SMK Krian 1 dan disaksikan oleh Bapak Wakil Presiden Indonesia, Menteri Perindustrian, Menteri Pendidikan, Gubernur Jawa Timur dan para pejabat negara lainnya

Dengan keikutsertaan SMK Krian 1 pada program pemerintah tersebut, semakin menambah khasanah dan kesempatan para peserta didik untuk menata masa depan, khususnya dalam hal kesempatan untuk berkarya. Selain itu bantuan yang telah diberikan oleh pihak industri dapat manambah fasilitas bagi peserta didik di SMK Krian 1 untuk lebih memudahkan dalam proses belajar mengajar dan menggali ilmu pengetahuan.

Galeri MOU Program Pendidikan Vokasi Industri SMK Krian 1

[:]